Śniadanie podano

Dzisiaj chciałbym Was zaprosić na brytyjskie śniadanko. Nie będzie to śniadanie takie, które znacie z Polski. Na Wyspach Brytyjskich, najczęściej w niedzielny poranek serwuje się smażoną bombę kaloryczną, która składa się z kilku produktów. Na praktycznie całych wyspach podstawą takiego śniadania jest smażony bekon, jajecznica lub jajka sadzone oraz “baked beans” czyli fasolka w sosie pomidorowym. W różnych regionach Wielkiej Brytanii skład nie co się różni. I tak na przykład:
w Anglii tzw. “full english breakfast” składa się z smażonego bekonu, gotowanych albo smażonych jajek, smażonych albo grillowanych pomidorów, smażonych pieczarek, tosta z masłem i dżemem, smażonej kiełbasy oraz fasolki, zwykle podawane z herbatą.
W Szkocji tzw. “full scottish breakfast” różni się obecnością “black or white pudding”, haggis, oraz “tattie scone” czyli coś w podobie trójkątnych placków ziemniaczanych. Walia i Irlandia również ma swoje odmiany, ale nie różnią się one zbytnio od dwóch pozostałych.
Smacznego.

breakfastmenu

One comment on “Śniadanie podano

  1. Monika pisze:

    Jadłam kiedyś takie śniadanko w Szkocji, w Glasgow bodajże. Szczerze mówiąc, to był bardziej brunch o godzinie 12.00. Prawie nie mogłam się ruszać:). Najbardziej smakowała mi fasolka. Haggis jest smaczny, ale raczej nie na śniadanie.

    Podróże w przystępnej formie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *